Waarom steriliseren

Sterilisatie van de teef                   
Sterilisatie van mijn hond, is dat nou echt nodig? Van steriliseren wordt mijn hond toch dik? Kan de vacht veranderen na de sterilisatie? Krijgt mijn teef een ander gedrag? Het zijn veel gestelde vragen in de spreekkamer van eigenaren met een teef. Technisch gezien is het bij de teef ook een castratie omdat de eierstokken worden verwijderd, maar aangezien het in spreektaal nog altijd sterilisatie genoemd wordt, blijven wij dit ook zo doen.

Is het echt nodig?
Sterilisatie van een teef heeft wel degelijk medische voordelen. Door de teef te steriliseren neem je een groot deel van de hormonen weg en daardoor kan ze geen baarmoederontsteking meer krijgen en wordt de kans op melkklier tumoren aanzienlijk kleiner. Van alle teven die niet gesteriliseerd zijn, zal uiteindelijk een op de vier te maken krijgen met baarmoederontsteking, melkkliertumoren of beide. Als een teef gesteriliseerd wordt is de kans op baarmoederontsteking daarna nul. Als een teef voor de eerste loopsheid gesteriliseerd wordt, is de kans op melkkliertumoren ook bijna nul (0,05 procent), na de eerste loopsheid is deze kans 8 procent, na de tweede loopsheid loopt de kans op melkkliertumoren op latere leeftijd al op naar ongeveer 26 procent, na de derde loopsheid 45 procent en na de vierde loopsheid is de kans op melkkliertumoren op latere leeftijd zelfs al 70 procent. Daarnaast vermindert steriliseren ook de kans op suikerziekte.

Met de kansen in het achterhoofd zou je denken dat steriliseren voor de eerste loopsheid het beste is. Maar steriliseren heeft echter ook nadelen. Een mogelijke complicatie is urine incontinentie (dit komt vaker voor bij grote honden dan bij kleinere). Deze complicatie wordt echter beduidend minder als de teef gesteriliseerd word na de eerste loopsheid. Onder invloed van de hormonen wordt de sluitspier van de blaas sterker, waardoor de kans op urine incontinentie kleiner wordt. Ook al is urine incontinentie met medicijnen op te lossen, wij willen dit toch liever voorkomen en vandaar dat wij ervoor kiezen om de teef na de eerste loopsheid te steriliseren.

Wordt de hond dik?
Het aanmaken van hormonen kost veel energie voor een lichaam, dertig procent van de voeding die een teef per dag eet, gaat naar de productie van de hormonen. Als de eierstokken verwijderd zijn is dit niet meer nodig en heeft de hond dus ook nog maar zeventig procent van de voeding die ze altijd kreeg nodig. Wordt de hoeveelheid voeding niet aangepast, dan wordt de hond inderdaad dik. Maar gaat u direct 30% minder voeding geven of stapt u over naar een voeding waar minder energie in zit, dan kan het aankomen voorkomen worden.

Krijgt mijn hond vacht veranderingen?                                   
Sommige honden krijgen een dikkere ondervacht waardoor de vacht er wat anders kan uitzien dan voorheen. Dit gebeurt lang niet bij alle honden.

Krijgt mijn hond een ander gedrag?
Er zijn teven die voor de sterilisatie al wat fel zijn en erna nog feller worden en angstige teven kunnen iets angstiger worden. Over het algemeen wordt vaker gezien dat de teef juist wat aanhankelijker wordt.

Alle voor- en nadelen van steriliseren nog even op een rijtje:

+ Geen loopsheid meer
+ Geen risico op baarmoederontsteking meer
+ Duidelijk verminderde kans op melkkliertumoren

+ Geen risico op ongewenste dekking meer
+ Een verminderde kans op suikerziekte

-  Elke operatie is een risico
-  Verhoogde kans op urine incontinentie
-  Een kans op vachtverandering
-  Een kans op gedragsverandering.       

Als we alle voor en nadelen op een rij zetten is medisch gezien het advies om teven, waar geen nestje van gewenst is, na de eerste en voor de tweede loopsheid te steriliseren. Maar de keuze is voor iedereen persoonlijk en wij kunnen alleen maar adviseren.       

 

www.hetnieuwesteriliseren.nl

is een service van dierenkliniek 't Spoor

Volg dierenkliniektSpoor op