Een maagdraaiing bij de hond

Een maagdraaiing bij de hond
Een maagdraaiing ook wel maagtorsie, maagkanteling of maag-dilatatie-volvulus genoemd is een acuut levensbedreigende en zeer pijnlijke aandoening bij de hond. Het komt voornamelijk voor bij oudere, grote honden met een diepe borstkas zoals Deense doggen, Koningspoedels, Weimaranders en Rottweilers maar kan bij alle honden voorkomen.

Wat is het probleem?
Het probleem ontstaat als de maag om zijn as draait de ingang bij de slokdarm en de uitgang bij de dunne darm worden afgesloten. De bloedvaten van de maag worden afgekneld en in de maag hoopt gas op. Door de gasophoping wordt de maag steeds boller, dit neemt ruimte in de buik in en drukt op het middenrif waardoor ademhaling bemoeilijkt wordt. Ook drukt de grote maag op de grote bloedvaten in de buik waardoor shock en hartritme stoornissen ontstaan. De milt zit vast aan de maag en als de maag draait, draait de milt mee waardoor ook de bloedvaten van de milt worden afgekneld. Door het uitzetten van de maagwand en de afgeknelde bloedvaten sterft de maagwand snel af, hierdoor komen bacteriën en giftige stoffen vrij en overlijdt de hond.

Hoe ontstaat een maagdraaiing?
Er zijn 2 manieren om een maagdraaiing te krijgen. Ten eerste kan de hond veel lucht binnen hebben gekregen waardoor de maag te groot is geworden en daarna draait. Maar het kan ook zijn dat de maag eerst draait en daarna door gisting in de maag gas wordt gevormd.

De oorzaken van beide manieren zijn heel divers en nog steeds niet allemaal bekend.

Teveel lucht binnen krijgen kan oa. door: spelen en stoeien vlak voor en vlak na het eten, te snel eten, teveel in 1x eten en drinken en voeding eten waardoor veel gisting ontstaat. Het eerst draaien van de maag kan bijvoorbeeld doordat de milt door een tumor te zwaar is geworden en de maag van positie trekt, maar ook genetische achtergrond, bouw en ondergewicht kunnen een oorzaak zijn.

Vroeger dacht men dat de voedselvorm en de zuurtegraad van de maag van belang waren, maar die blijken geen oorzaak te zijn.

Wat zijn de symptomen van een maagdraaiing?
Rusteloosheid door pijn, kwijlen, janken, zwakte, bleke slijmvliezen, moeizame ademhaling. Maar dat kan bij meer problemen voorkomen.

Specifiek bij maagdraaiing is een opgezette buik (met name links achter de ribboog) en loosbraken (braken zonder dat er iets overgegeven wordt.)

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Zodra u het vermoeden heeft van een maagtorsie, ga dan zo snel mogelijk naar een dierenarts. De diagnose kan gesteld worden door op de opgezette buik te tikken en met de stethoscoop te luisteren, er is dan een trommel geluid te horen. Of door middel van een röntgenfoto.

Wat is de behandeling van een maagtorsie?
De druk moet zo snel mogelijk van de maag af!  Als het nog mogelijk is een sonde via de slokdarm in de maag te krijgen is dat fijn, dan kan via de sonde het gas aflopen en draait de maag soms terug en anders kan de maag tijdens een operatie handmatig terug gedraaid worden. Meestal is de toegang tot de maag helemaal afgesloten, dan kan er ook geen sonde meer langs. De snelste manier om het gas kwijt te raken is dan een holle naald in de maag te steken, waardoor een deel van het gas via de naald kan ontsnappen. Het is dan zaak om zo snel mogelijk met een operatie de maag handmatig terug te draaien. Natuurlijk moet ook de shock, de pijn, de hartritmestoornissen en de uitgestoten toxines worden aangepakt. Dat gebeurt met opiaat pijnstilling, infuus therapie en medicatie.

Blijkt tijdens de operatie dat er ook een probleem is met de milt, dan moet die verwijderd worden. Tijdens de operatie wordt de maag niet alleen handmatig teruggedraaid maar ook vast gezet aan de buikwand, zodat hij niet nog eens kan draaien.

Wat is de prognose?
Die is helemaal afhankelijk van de oorzaak, de conditie van de hond en de snelheid van ingrijpen, maar hoe dan ook is het een twijfelachtige prognose.

Hoe kan ik een maagdraaiing voorkomen?
Daar zijn de meningen over verdeeld, maar waar iedereen het over eens is: niet te druk doen voor en na het eten, voorkom stress, niet te snel en te veel in 1x laten eten of drinken, niet laten schrokken, geen koud water, sneeuw of gistende voeding geven zoals brood, niet fokken met dieren die ooit een maag draaiing hebben gehad ivm de erfelijkheid. Heeft uw hond een bouw waardoor hij een grotere kans heeft op een maagtorsie? Dan kan de maag ook preventief vastgezet worden, bijvoorbeeld tegelijk met de sterilisatie en castratie.

De laatste jaren zien we gelukkig minder vaak maagdraaiingen, maar het gebeurd ook vaker dat de maag preventief wordt vast gezet.

 

www.hetnieuwesteriliseren.nl

is een service van dierenkliniek 't Spoor

Volg dierenkliniektSpoor op